Suomalaisen innovaation huomiota herättävät tulokset esiteltiin arvostetussa kansainvälisessä julkaisussa - Bindex
Suomalaisen innovaation huomiota herättävät tulokset esiteltiin arvostetussa kansainvälisessä julkaisussa

Kansainvälisesti arvostettu Osteoporosis International -lehti on julkaissut Kuopiolaisen lääkintälaitevalmistajan Bone Index:n, maailman ensimmäisen taskukokoisen osteoporoosin diagnosointilaiteen Bindex®:n, tutkimustulokset*.

Tutkimuksessa mitattiin yli 50-vuotiaita osteoporoosin riskiryhmään kuuluvia naisia Suomessa. Tutkimus osoitti, että noin 70% naisista olisi voitu diagnosoida luotettavasti perusterveydenhuollossa Bindex-laitteella ja vain 30% olisi tarvinnut jatkotutkimuksena röntgeniin perustuvan DXA- mittauksen sairaalassa. Tutkimuksen mukaan Bindex soveltuu erittäin hyvin nykyiseen osteoporoosin hoitopolkuun ja sitä voidaan suositella perusterveydenhuollossa käytettäväksi.

”Julkaisu tuo erittäin hienosti esille meidän ainutlaatuisen aseman osteoporoosin diagnostiikassa. Julkaisu tulee saamaan paljon kansainvälistä huomioita, koska Bindex:n avulla hoitaja voi tehdä osteoporoositutkimuksia vaikkapa potilaan kotona” kertoo Bone Index:n toimitusjohtaja Ossi Riekkinen.

EU:n ja USA:n alueella osteoporoottiset luun murtumat aiheuttavat n. 60 miljardin euron vuosittaisen kustannuksen yhteiskunnalle. Yksi suurimmista ongelmista on heikko diagnostiikan saatavuus, koska luuston tilaa tutkitaan lähinnä vain isommissa sairaaloissa tilaa vievillä DXA-röntgenlaitteella.

”Julkaisussa käy hienosti ilmi, miten kansainvälistä murtumariskilaskuria (FRAX) ja Bindex-mittausta voidaan käyttää yhdessä lääkitystä tarvitsevien potilaiden löytämiseen. Tämä on erittäin tärkeää sillä arviolta 75% osteoporoosipotilaista on ilman diagnoosia ja tarvittavaa hoitoa.” toteaa professori Heikki Kröger.

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Ossi Riekkinen, ossi.riekkinen@boneindex.fi, +358 50 3632797, www.bindex.fi

Professori Heikki Kröger, heikki.kroger@kuh.fi, 017-172 602

Bone Index Finland Oy on Kuopiossa toimiva vuonna 2011 perustettu yritys, joka on keskittynyt osteoporoosin diagnosointiin ja seulontaan tarkoitettujen mittalaitteiden kehittämiseen.

* Karjalainen et al. ”New method for point-of-care osteoporosis screening and diagnostics”, Osteoporosis International In Press 2015. DOI 10.1007/s00198-015-3387-4

‹ Takaisin uutiset sivulle