Bone Index aloittaa suuren osteoporoosin diagnostiikkatutkimuksen! - Bindex
Bone Index aloittaa suuren osteoporoosin diagnostiikkatutkimuksen!

Loppuvuodesta 2013 alkavassa osteoporoositutkimuksessa tutkitaan 1100 yli 50-vuotiasta naista. Tutkimus keskittyy osteoporoosin diagnostiikkaan ja siinä tarkastellaan Bone Index Oy:n kehittämän ultraäänen heijastumiseen perustuvan, taskukokoisen osteoporoosin diagnosointilaitteen, Bindex®:n, kliinistä käyttöä. Laite on ensimmäinen laatuaan maailmassa.

Tällä hetkellä osteoporoosin diagnostiikka tehdään suurissa sairaaloissa ja lääkärikeskuksissa DXA-röntgenlaitteen avulla. Bindex®-laitteiston avulla luotettava osteoporoosin diagnostiikka voidaan tehdä missä vain – jopa potilaan kotona.

Tutkimus toteutetaan Suomen suurimman terveydenhuoltoketjun, Suomen Terveystalon, viidessä toimipisteessä. Tutkimuksesta vastaa Bone Index Oy ja tutkimukselle on myöntänyt apurahan MSD, joka on yksi maailman suurimmista lääkeyrityksistä.

Tämän hetkiset tutkimustulokset ovat lupaavia ja tekniikan on osoitettu olevan hyvin kustannusvaikuttava verrattuna nykyiseen hoitokäytäntöön. Bindex-laitteistolla on CE-hyväksyntä osteoporoosin seulontaan ja diagnostiikkaan ja se on validoitu kansainvälisten suositusten mukaan.

On arvioitu että vain 25% osteoporoosipotilaista diagnosoidaan ja hoidetaan johtuen suureksi osaksi siitä että diagnoosilaitteita  ei ole perusterveydenhuollossa. Osteoporoottiset luun murtumat aiheuttavat pelkästään EU:n alueella n. 40 miljardin euron vuotuiset kustannukset. Ajoissa aloitettu hoito ja elämäntapamuutokset voivat merkittävästi vähentää osteoporoosista aiheutuvia kustannuksia.

Potilaan elämänlaatuun osteoporoosi voi pahimmillaan vaikuttaa hyvinkin paljon. Esimerkiksi vuosi lonkkamurtuman jälkeen, vain noin 20% potilaista tulee toimeen omin neuvoin kotioloissa. Osteoporoosin aiheuttamat nikamamurtumat voivat olla hyvinkin kivuliaita.

‹ Takaisin uutiset sivulle