Osteoporoosi - Bindex

”Vain noin 25 % osteoporootikoista on diagnosoitu maailmanlaajuisesti.”

Lääkäreille ja hoitajille

Osteoporoosi on erittäin alitunnistettu sairaus. Maailmassa on arvioiden mukaan noin 200 miljoonaa osteoporootikkoa joista vain noin 25% on diagnosoitu.

Osteoporoosin varhaisdiagnostiikan tavoitteena on sairauden toteaminen ja vaikuttavan hoidon aloittaminen jo ennen ensimmäistä murtumaa. Luuntiheys on toistaiseksi ainoa osteoporoosin määritelmään kuuluva mitattava tekijä. Nykyisellään diagnostiikka tehdään pääasiassa erikoisterveydenhuollossa DXA (röntgen)-laitteilla, mikä on kallista ja vaatii lääkärin lähetteen.

Bindex® on DXA-laitteen ohella ainoa laite, jota voidaan käyttää osteoporoosin diagnostiikkaan suomalaisen Käypä hoito -suosituksen mukaisesti (04/2014).

Bindex® mittaa sääriluun kuoren paksuuden. Sen ja mitattavan henkilön muiden tietojen avulla laite pystyy arvioimaan tarkasti lonkan alueen luun mineraalitiheyden. Tavallisesti mineraalitiheysarvo (g/cm2) saadaan vain sairaaloiden käyttämien isojen DXA-röntgenlaitteiden kautta.

Bindex® soveltuu nopeutensa ja helppoutensa ansiosta myös laajoihin riskiryhmäseulontoihin. Sen avulla on mahdollista tunnistaa riskipotilaat jo ennen ensimmäistä murtumaa. Tämä sekä parantaa merkittävästi potilaiden elämänlaatua että säästää julkisissa hoitokustannuksissa.

Bindex käyttöohjeen löydät täältä.

Potilaille

Osteoporoosi on luuston sairaus, jossa luun tiheys on alentunut ja rakenne heikentynyt. Tällöin luu on herkempi altistumaan murtumille. Yleisin se on vaihdevuosi-iän ohittaneilla naisilla.

Osteoporoosin ehkäisyssä tärkeitä asioita ovat riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti, oikeat liikuntatottumukset sekä kaatumisten ehkäisy.

Ajoissa todettu sairaus ja aloitettu hoito parantavat potilaan elämänlaatua. Ne alentavat merkittävästi sekä potilaalle että yhteiskunnalle aiheutuvia kuluja, kun oikeat potilaat pääsevät hoidon piiriin nopeasti, jopa ennen ensimmäistä osteoporoosista aiheutunutta luun murtumaa.

Bindex® -mittaus on potilaalle luotettava, nopea ja turvallinen tapa selvittää oman luuston kunto. Mittaus tehdään vasemman jalan sääriluun päältä kivuttomalla ultraäänitutkimuksella.

Potilas saa mittaustuloksen välittömästi ja tarvittaessa hoitoonohjaus voidaan tehdä saman tien.